Denizlerimizin Ve Tatlı Sularımızın Kirlenmesine İzin Vermeyeceğiz
Bölge ülkelerinin Akdeniz’de 2020’ye kadar çevre kirliliğini büyük ölçüde azaltmak üzere yayınladığı Barselona Deklarasyonu ve bu kapsamda UFUK 2020 Programının Akdeniz ülkeleri tarafından başlatılmasını destekleyeceğiz.
Marmara Denizi’nin ve Boğazların kirlenmesini özel bir proje kapsamında kontrol altına alacak, etkin denetim sağlayacağız.
Akdeniz ve Karadeniz’in Kirlenmeye Karşı Korunmasını Uluslararası Sözleşmelerin uygulanmasını özenle sürdürecek, Karadeniz’i yoğun bir şekilde kirletmekte olan Tuna Nehri’nin geçtiği ülkelerle yakın ilişkiler kurarak kirlenme sürecine yönelik önlem almalarını yakından takip edeceğiz.
Tüm kıyılarımızda kirliliğin ortadan kaldırılması, biyo çeşitliliğin korunması, sürdürülebilir balıkçılığa yönelik çalışmanın yapılması, toksik atıkların taşınması konularında ülke düzeyinde gerekli önlemleri alacağız. Bu konularda, gerek Akdeniz gerekse Karadeniz havzalarında bulunan tüm ülkeleri bağlayıcı uluslararası bir düzenleme için AB’nin ve Avrupa Konseyi’nin çalışmalarına etkin destek vereceğiz.
Deniz ve göl kıyılarının herkesin ortak kullanımı için korunması, bu alanlarda yapılanmanın ortak kullanımı engellememesi, kentlerin yeşil kuşaklarla donatılmasını sağlayacağız.Kişi başına düşen yeşil alan miktarı asgari 5 metrekare olarak hedefimiz olacaktır.
Denizlerin kirlenmesinin yüzde 95 civarında karasal kökenli olduğu bilinciyle, yerleşim ve sanayi bölgelerinin arıtma tesisleri ve derin deniz deşarjları ile ilgili olarak, alt- yapı tesislerinin kurulması, işletmeye alınması ve gerekli denetimlerin yapılmasını sağlayacak ve titizlikle takip edeceğiz.
Kirleten öder ilkesine işlerlik kazandıracağız. Çevre politikalarının uygulanmasında yerel yönetimlerin yetki, görev ve sorumluluklarını artıracak, denetim sürecine çevreci sivil toplum örgütlerinin etkin olarak katılımlarını özendirecek, çevrenin kirlenmesinin bedelini kirletenin ödemesini sağlayacağız.
Ülke genelinde kentsel altyapıların, kanalizasyon ve arıtma tesislerinin hızla tamamlanması, bu kapsamda; katı atık sorununun ileri teknoloji ve sağlık kuralları içinde çözülmesini sağlayacağız. Arıtma tesislerini kademeli olarak devreye alacak ve nehirlerin ve denizlerin kirletilmesini önleyeceğiz.
İnsan sağlığına zarar verecek düzeyde manyetik alan yaratan tesislerin yerleşme bölgelerinde kurulmasını engelleyeceğiz.
Önce İNSAN felsefemizle İktidarımızda DENİZLERİMİZİN VE TATLI SULARIMIZIN KİRLENMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ.